Meest recente werk > 2017 / Pagina 5
 
 Over het Atelier
 Presentatie
 Meest recente werk
 Info & Contact
 
 
 
 
 
 
Op deze pagina ziet U een aantal projecten die reeds eerder een aantal jaren geleden werden uitgevoerd maar die nu een tweede keer onder handen worden genomen, hetzij voor onderhoudswerkzaamheden, hetzij voor aanpassingen aan het originele concept omwille van een gewijzigde situatie bijvoorbeeld.

Het eerste project hieronder betreft de grote buitengevelschildering in het Institut St.-Louis te Namen, een werk dat tijdens het schooljaar 2010-2011 door het Atelier werd gerealiseerd en nu aan een eerste onderhoudsbeurt toe is...



...want een buitengevelschildering is in tegenstelling tot een binnenwerk nooit voor de eeuwigheid! Na zes jaar in weer en wind en met volle slagregen op de beschildering ziet het werk er nog relatief goed uit maar toch zijn er duidelijke sporen van slijtage en verkleuringen die té storend zijn om ze zo te laten. Daar gaan we dus iets aan doen...



...en deze keer gaan we geen stellingen bouwen maar maken we gebruik van een diesel hoogtewerker van het merk JLG. Met deze 520 AJ kan je indien nodig tot wel op 15 meter hoogte elke mogelijke plaats van het werk vlot bereiken en je kan het toestel bovendien ook tot op de centimeter regelen, ideaal dus voor dit soort klussen....



...en hierboven ziet U de kunstenaar aan het werk: Eén van de barsten in de cementering werd reeds gesaneerd en moet nu verder "weggeschilderd" worden. Ook ziet U enkele van de verkleuringen van de verf die ontstonden door interactie met de ondergrond en enkele "vervuilde" zones. Ook deze zones moeten eerst gereinigd en nadien optisch "weggeschilderd" worden en op de afbeelding hieronder ziet U hoe dit verder in zijn werk gaat: De niet passende delen worden zo precies mogelijk ingekleurd met de tint van de onmiddellijke omgeving waardoor de beschadigingen zelf dus "onzichtbaar" worden...



Verder hieronder een bepaald fragment van de schildering en de vordering van de herstellingswerkzaamheden:



Hierboven ziet U een gedeelte van de rechterzijde van de gevelschildering met de probleemzones: Dit betreft hier vooral een vlekkerige verontreiniging en vergeling van de verffilm. Op de afbeelding hieronder ziet U hoe het probleem langzaam maar zeker wordt opgelost: Enkel de zones rond de ladder in het centrum van de foto moeten nog verder worden aangepakt, de rest van de schildering is reeds terug als nieuw...



...en tenslotte als laatste opname hieronder een ruimer zicht op dit gedeelte van de muurschildering na volledige restauratie: De muurschildering is terug als nieuw en zal de komende vijf jaren geen verder onderhoud meer nodig hebben. Wie overweegt om een buitengevelschildering te laten maken moet er steeds rekening mee houden dat dergelijke werken regelmatig moeten bijgewerkt worden. Er zijn allerhande factoren die daar een rol in spelen: De kwaliteit van de ondergrond, de ligging en topografische oriëntatie van de muur met de hierbijhorende variabele invloeden van het weer, de kans op verontreiniging door uitlaatgassen enz. en dit kan zeer wisselend zijn: Sommige muurschilderingen blijven tot wel 10 jaar ongeschonden en andere moeten dan weer om de vijf jaar nagekeken en bijgeschilderd worden. Deze muurschildering bijvoorbeeld ligt qua locatie eerder ongunstig met grote kans op verontreiniging wegens passerend verkeer, een grotere kans op verkleuring door de felle zon en bovendien regelmatig geteisterd door slagregen, hagel en sneeuw maar goed: Het werk is dus weer als nieuw en zal weer een hele tijd in vol ornaat kunnen bewonderd worden door de talrijke passanten...



En meteen na de onderhoudsbeurt van deze grote muurschildering op een buitenmuur bezoeken we eerder toevallig nog een tweede project dat eveneens in het jaar 2011 werd uitgevoerd. Deze keer echter niet voor herstellingswerkzaamheden - de muurschilderingen zijn nog in perfecte staat - maar voor een aanpassing wegens een gewijzigde situatie. Op de afbeeldingen hieronder ziet U wat dit precies inhoudt:



Hierboven ziet U de originele situatie uit 2011 in bakkerij De Vocht in Lier, gefotografeerd meteen na het beëindigen van het project. Na 6 jaar te hebben gewerkt mét verbruiksruimte wordt deze uitbatingsvorm nu aangepast en de ruimte zelf wordt daarom ook verkleind. Hieronder ziet U hoe dit constructief werd aangepakt: Ongeveer in de helft van de lange muur werd een extra wand opgetrokken met een extra toog voor de verdere bediening van de klanten. De bakkerij zelf draait verder op volle toeren maar het ter plaatse nuttigen van een ontbijt, een gebakje, een ijsje enz. is er niet langer bij. De uitbaters stonden er wel op dat de muurschilderingen ondanks de gewijzigde situatie zouden blijven bestaan en achter de nieuwe wand bevinden ze zich nu ook voor een groot stuk in het nieuwe privé-gedeelte. In de winkel zelf echter is het beeld nu wel een beetje uit balans en daarom zal ook de nieuwe wand beschilderd worden geheel in de stijl en volgens het thema van het reeds eerder uitgevoerde werk...



Op de afbeeldingen hierboven en hieronder ziet U hoe de winkel van de bakkerij middels een extra wand werd verkleind en wat er na deze ingreep in het winkelgedeelte voor de klant zichtbaar blijft van de originele muurschilderingen...



...en wanneer de extra deur open staat loopt het originele tafereel ook in het herwonnen privé-gedeelte verder door...



...en zoals U kan zien op de afbeeldingen hierboven en hieronder werd de kleur van de lambrisering als eerste aanpassing in het winkelgedeelte reeds veranderd zodat het nieuwe meubel ook beter past in het geheel. Verder werd er ook al iets op de nieuwe tussenwand getekend en geschilderd...



...en die tekening wordt deze keer naar een eerste snelle ideeschets ter plaatse uit het geheugen gemaakt zonder sluitend kant-en-klaar voorbeeld. In een vrij strakke stijl met vloeiende lijnen wordt wat er reeds staat telkens weer in een volgende stap verder zoekend en anticiperend aangepast tot de jongedame langzaam uit het niets tevoorschijn komt...



...en naarmate er meer onderdelen, curves en details van de eerder "toevallig" ontstane dame en haar omgeving zichtbaar worden krijgen we ook een duidelijker beeld van welk type vrouw we eigenlijk aan het creëren zijn en dat is best wel spannend. Ze past voorlopig in ieder geval perfect in het plaatje...



...en dat is zo omdat we er naarmate er verder getekend wordt steeds beter in slagen om de draad van het originele werk uit 2011 terug op te pikken. Als we een bijna naadloze aanvulling op het thema en de stijl van weleer willen realiseren dan gaat dit nu in ieder geval toch de goede kant op en wel omdat de houding van het model, het formaat, de compositie en de algemene indruk gewoon volledig in de lijn liggen van het 6 jaar eerder geschilderde werk, precies wat we willen dus...



...en dan is de tekening klaar en kan er geschilderd worden...



...en ook bij het schilderen en het kiezen van de kleuren, de toets en de technische benadering moeten we terug naar de keuzes die in 2011 voor het originele werk werden gemaakt. Dat ervaren we al snel bij het schilderen van deze nieuwe zuil maar dit onderdeel blijkt voorlopig toch al aardig te lukken...



...en na deze eerste stap zit de blondine met de groene ogen en talrijke andere kwaliteiten alvast - zij het wat ingekort - weer mooi binnen haar eigen compartiment. Na het passeren van de hoek van 90° kan het nieuwe tafereel nu verder worden aangepakt waarbij er vooral moet worden gelet op het bereiken van een eenheid in stijl, kleur en grafische benadering...



...en op de afbeelding hierboven ziet U dat dit bij het inschilderen zelf voorlopig toch de goede kant op gaat en na nog enkele dagen verdere afwerking is het nieuwe aanvullende tafereel ook helemaal klaar (afbeelding hieronder)...



Klik ook HIER voor een grotere versie van de afbeelding hierboven...



...en op de wat ruimere afbeeldingen hierboven en hieronder ziet U wat de klanten te zien krijgen bij het binnenkomen van de zaak en bij de verdere bediening aan de winkelbank. Rechts van de nieuw geplaatste toonbank waar later nog wat taarten en kleurige produkten een plaats zullen vinden werd ook nog een poortje toegevoegd waardoor nu de klantenruimte en de bediening zelf wat beter van elkaar zijn gescheiden...



...en op de laatste afbeelding van dit project hieronder (foto werd genomen vanachter de winkelbank) ziet U dat ook het personeel van de bakkerij een mooi zicht heeft op de nieuwe situatie, alsof het altijd al zo is geweest bijna en ook de deur naar het privé-gedeelte en de achterliggende bakkerij werd bijna onzichtbaar in het nieuwe tafereel opgenomen...



Klik ook HIER voor een grotere versie van de afbeelding hierboven...

Als laatste project op deze pagina tenslotte een portret dat werd uitgevoerd in acrylverf op doek in een zoals U op de afbeelding hieronder kan zien vrij losse en schetsmatige stijl. Het portret werd in opdracht geschilderd voor een fan van...



...de Internationaal bekende Belgische jazz-muzikant Toots Thielemans die spijtig genoeg op 22 augustus 2016 op 94-jarige leeftijd van ons heenging. Het ga je goed Toots, jij bent er niet meer maar je muziek blijft onder ons!



Klik ook HIER voor een grotere versie van de afbeelding hierboven...

Binnenkort op de volgende pagina enkele nieuwe recente projecten...


U zag de pagina 2017/5 van het onderdeel meest recente werk.

vorige pagina | volgende pagina | Terug naar de overzichtspagina

Ga terug naar de homepage om deze pagina's te verlaten en iets anders te kiezen...


Top of page